torsdag den 23. november 2017

Beskatning Bitcoins BTC og anden Cryptovaluta


Danske virksomheder kan ikke bogføre eller fakturere i Bitcoins BTC. Det skyldes, at man skal bruge anerkendt valuta, så som DKK USD, EURO eller tilsvarende.

Handles der varer og faktureres i BTC så ses modtagelsen af penge som privat transaktion og evt gevinst/tab i forhold til DKK udløser ikke skat eller fradrag.


Dette fremgår bla.a af skats bindende svar fra 2014 som angivet her for de der vil "nørde" i det.
Det er uklart, om det kunne være farligt i selskabsform at tage betaling direkte i BTC da man jo IKKE må foretage private hævninger. I personlig virksomhedsform er der ikke en sådan risiko.

Der findes selskaber der lever af at skære mellem firmaer og kunderne, så kunder kan betale BTC uden selskabet rent praktisk er involveret. Det sker ved, at selskabet giver pris i DKK og alternativ til at vælge BTC. Vælger kunden BTC, så kommer veksleselskabet ind over og overtager faktureringen i BTC og de lægger ca 5% oven i kursen som deres "skæring", modtager BTC fra kunden og afleverer DKK præcis som det danske selskab fakturerede.
På den måde er man ude over problemet med selv som sælger at rode med BTC og kurser. En sådan veksler se i dette link 

Investering i cryptovaluta som BTC i selskabsform: Det må formodes, at investering i BTC eller tilsvarende bør ske i holdingselskabsform og ikke som del af driftsselskab OG at det bør indarbejdes i selskabets formål for at sikre med risiko for, at skat ser det som privatsfæren og hævning.

For egentlig investering gælder, at både personer og selskaber er skattepligtige af handel der kan ses som spekulation.

Jeg lægger her et link fra marts 2018 fra BDO revision som viser, at der næppe er ret mange, som har købt BTC, som ikke vil være beskatningspligtige af investeringen. Den redegørelse baserer sig på helt ny udtalelse fra skatterådet.

Formanden for Skatterådet, advokat Hanne Søgård Hansen har udtalt HER i link: 

"hvis man er en virksomhed, der direkte lever af at handle med eller spekulere i Bitcoins, Eller hvis man som privatperson direkte går efter at spekulere i valutaen. I så fald er det et primært forretningsområde. Og så skal indtægter og tab opgives til Skat" 

Det lægger jo op til fortolkning, for GÅR DIREKTE EFTER AT SPEKULERE det gør man ganske klart hvis man alene køber BTC for så at sælge dem med håb om fortjeneste. Her er ikke noget med man lever af det blot, at man handler for at spekulere.

BDO er endnu tydeligere i flot redegørelse HER I LINK hvor jeg fra linket kan citere direkte:

"Bitcoins, der købes med henblik på at opnå en fortjeneste ved videresalg – altså i investeringsøjemed – er omfattet af skattelovgivningen på samme måde som investeringer i fx guldbarrer, Krügerrands og uindfattede diamanter.

Gevinster ved sådanne investeringer er hos personer skattepligtige som personlig indkomst, og tab er fradragsberettiget, men kun som et ligningsmæssigt fradrag. 

Der skal ikke betales arbejdsmarkedsbidrag. Marginalskatten på gevinster er derfor i 2017 ca. 53 %, mens tab kun har en fradragsværdi i 2017 på ca. 28 %. Hos selskaber beskattes spekulationsgevinster og –tab som almindelig selskabsindkomst."

Og her link fra Juli 2018 - hvor en investor der købte BTC i 2013 - og faktisk gennemførte enkle handler for BTC - blev erklæret skattepligtig af hele gevinsten i 2018 - Der er ingen tvivl om, at linjen er helt klar - Enhver form der kan ligne investering medfører skat LINK BDO

Her også fra dette Beierholm link, udtryk for bekymring om, at spekulation i selskabsform kan ses som udbytte https://www.beierholm.dk/fileadmin/user_upload/pdf/skat/2018/2018-21_Bitcoins_virksomheder__150518.pdf 

"Bitcoins i selskab
Som udgangspunkt vil Bitcoins kunne indgå i et selskabs drift, og dermed på linje med andre betalingsmidler.
Vi har dog konstateret, at SKAT anlægger den holdning, at spekulationsaktiver i selskabet skyldes hovedaktionærens private interesser, og derfor er selskabet uvedkommende.
Har man ikke en erhvervsmæssig begrundelse, for at
selskabet ejer Bitcoins, dvs. de må anses for anskaffet
mhp. spekulation, er der risiko for, man som hovedaktionær beskattes af denne beholdning som udbytte.
Særligt bør man være opmærksom på tabssituationer,
idet det kan føre til, at selskabet ikke har fradrag, og
hovedaktionæren skal beskattes af tabet som en ”udlodning”

Samtidigt er reglen, at hver handel skal holdes for sig, gevinst i en handel og tab i en anden må ikke lægges sammen. Det betyder, at hvis du tjener 100.000 kr i EN handel, så kan du skulle af med op til 53.000 i skat.
Taber du så 100.000 kr i en anden handel, så giver det kun nedslag for 26.000 kr og dermed skal du af med 26.000 kr i skat, selv om du samlet er gået rent i 0.


Bemærk her altså, at skat på gevinst er personlig skat for personer, mens tab kun giver fradrag som ligningsmæssige fradrag.

Det formodes at der ved beregning anvendes "First In First Out" princip.

Jeg er ikke i tvivl om, at de som handler - køber og sælger med fortjeneste for øje er skattepligtige.
Hvis man købte lidt og havde liggende for at kunne købe varer for BTC for dem ville næppe ses som investering og dermed ikke skat af evt gevinst og fradrag for tab. 

Det er nok ret let at vide om man har valutaen alene for at købe en vare her og der, eller man investerer i den for sælge, forhåbentlig med gevinst. Ens handelmønster vil jo tydeligt vise det.

Egentlig handel, køb og salg for at nyde godt af stigning = skattepligt.


Der er i 2018 sat stop for mange BTC muligheder i Kina og Sydkorea og EU sætter nu ind på større regulering og fører BTC med ind under hvidvask lovgivning - som fint forklaret her af Payam Samarghandi fra Horten advokat,
Samlet kan konkluderes, at det ville være ønskelig med klarere lovgivning på cryptovaluta som BTC og en beskatning som måske ligner mere valuta investering.

Jeg blogger her bare efter min bedste viden, og kan ikke holdes ansvarlig for evt. fejl eller misfortolkninger i mine tekster.

SE MEGET GERNE MINE 8 E-BØGER OG PAPERBACKS SOM ER GULD VÆRD FOR MANGE MED LINK TIL INDHOLDSFORTEGNELSE OG KØB. MANGE AF DEM KAN SPARE DIG PENGE I DET DAGLIGE I FIRMAET:

Dette er links til alle bøgerne – og du kan se indholdsfortegnelse inden du beslutter dig.

”START-UP" Komplet iværksætter ”bibel” – Lækker inspirerende hardcover bog med alle former for virksomhed, IVS + ApS og masser af inspirerende materiale at kaste sig over, og siden som uundværligt opslagsværk

"Grundbog til dig der vil være selvstændig". E-pub bog med ALT det grundliggende skrevet let fatteligt for dig der vil være selvstændig - for alle virksomhedsformer - stiftelse og hele driften

”Jeg vil være SELVSTÆNDIG" Alt om at stifte og drive Enkeltmandsvirksomhed, PMV og I/S, samt selskaber som IVS og ApS

Introduktion Til REGNSKAB – en begynderbog om regnskab og bogføring

”Fradrag” Generelt om regler og praksis i fradrag + alfabetisk ordnede fradrag

"ApS" Alt om anpartsselskaber

”IVS” – Om at stifte og drive Iværksætterselskab - IVS

”Personlig virksomhed” Om at stifte og drive enkeltmandsvirksomhed, PMV eller I/S


3 kommentarer:

  1. Skal det forstås således af man som privat person skal betale 57% skat af en eventuel gevinst ?

    SvarSlet
  2. 56% hvis man har topskat eller ca 41% med "almindelig" skat ved investering i bitcoins af gevinst men kun ca 29% ligningsmæssigt fradrag for evt tab

    SvarSlet