tirsdag den 2. april 2024

Bare lidt løse start-up investeringstanker


Det jeg vil kalde det vigtigste, når du skal i gang med at investere, er at få fastlagt din risikoprofil.

Det er den som siger mest om, hvor risikovilligt du kan investere. Meget afhænger her af hvor lang tid du kan lade pengene stå. Har du kort tid til du skal bruge pengene, så skal du holde dig fra større risiko i dine valg, end hvis du har lang tid. 

Årsagen er, at aktiemarkedet over lang nok tid, historisk altid er steget - lidt eller meget, men kun i EN 10 års periode de seneste 100 år, er markedet ikke steget. På kort sigt kan aktiemarkedet jo falde voldsomt, som i måske mere end 30% og står du så og skal bruge formuen, er du ilde ude.

En anden vigtig faktor, når du tænker risikoprofil, er dit eget temperament. Nogen mennesker investerer, og lægger så tingene væk, og ser på det igen om måske 3 mdr. eller 1 år, og lever fint med, at det går op og ned. 

Andre vil ind og følge udviklingen hver dag, og bliver helt enkelt kede af det, når den siger minus. Hvordan du har det med det, ved kun du faktisk.

Når du kender din risikoprofil, så kan du lettere afgøre, om du vil være aktiv eller passiv, og om du skal have andet end aktier i porteføljen. 

Ved pension vil man ofte se, at hvis den først skal ud om 30 år, så foreslås fornuftigt nok en vis mængde obligationer, f.eks. 60/40 aktier og obligationer eller 80/20% måske tilmed og så, når der er 5 år tilbage, vil rådet nok være måske 50/50.

Med i billedet hører naturligvis også, hvad du selv ved, og hvad du vil bruge af tid på hele tiden at være på forkant. Er du ikke "ekspert" så skal du nok blot investere sikkert og bredt.
 
Du kan nørde meget mere om risikoprofil her i linket om du vil.

Du vil så også givet kunne møde personer rundt om, som fortæller, hvorledes de hver dag handler aktier og tjener styrtende med penge - de så kaldte "daytraders"

Det er næppe bare pral, men de må nu nok vedkende sig en vis mængde held, og så kræver det virkelig meget tid, at sætte sig ind ind i alt der rører sig i de selskaber de køber og sælger i, så det er som minimum ikke en begynder vej, jeg tør anbefale. 

KAN MAN SLÅ MARKEDET?

Spørg ikke mig, jeg kan nogen år og andre år ikke, men der er, blandt  noget nær alle uvildige eksperter ret stor enighed om, at det kan man ikke på lang sigt. 

Der er lavet masser af forsøg, i udlandet og også i DK af Børsen og Jyllandsposten - hvor man lader en abe (helt tilfældige valg) afgøre og en ekspert gøre samme, i et aktiespil, og de ender oftest meget ens.

Seneste om dette har du her i LINK til Jyllandsposten 

Hvis man så ikke skal forvente, at være en af de sjældne som slår markedet, så må man ty til lidt andre metoder. F.eks. kan man kan have lidt mere held med at udvælge enkelt sektorer, end bare købe blindt.

De var vel ikke usandsynligt at man i 2021-22 kunne læse om ammunitionsmangel i Ukraine, og så kunne man måske have kigget på vesteuropæisk og USA våbenrelateret.

Det har heller ikke været hemmeligt, at fedme var et problem, og at flere store slås om markedet, og der kunne man nok også med rimelighed, allerede i 2021 have kigget på Novo (eller Ely Lilly) og scoret godt på sådan et valg.

ELLER - hvis man vil være PASSIV = blot gerne følge markedet, til en lav omkostning, så er der masser af passive ETF at kigge til. Her som eksempel link til inspiration fra Nordnet

Der og mange andre steder, kan man mixe passive fonde efter ens risikoprofil og tidshorisont, få lave årsomkostninger ned til 0,2 - 0,4%, følge aktiemarkedet, uanset man vælger det danske, eller amerikanske eller andre, stille og roligt op og ned.

DET BEHØVER IKKE VÆRE DET ENE ELLER DET ANDET:

Man kan godt vælge, at dele formuen lidt op, så den store del måske stilles til at følge index mm, og så holde lidt fri, man selv kan lege med. 

Man skal bare huske, at der er omkostninger ved at købe og sælge - ofte mellem 0,1 - 0,3% kurtage med minimum omkring 29-40 kr som typisk set. Dertil ofte andre omkostninger, veksling osv. Det kommer jo så for både salget og købet hvis man skifter ud.

DU MØDER GIVET OFTE NOGEN - SELV STORE AVISER som på forsiden fastslår, at aktiemarkedet NU er en boble og den eksploderer en af de nærmeste dage.

Det kommer ofte på en dag, hvor børserne har helt almindelige korrektioner, hjemtagning af gevinst o.s.v. men sandt er, at det ANER ingen helt enkelt.

Det er rent lotteri og ofte kommer det som clickbate - click mig læs mig, men viser sig så ret skidt 
underbygget ved læsning.

JA aktiemarkedet kommer til at falde, og ja det kan blive grimt, men der er ingen der med nogen rimelig sikkerhed kan fastslå, OM det er denne uge eller om det faktisk flyver videre hele året og næste år med.

Når det så sker, så vil alle de som skrev, at NU krakker alt - i ugen inden, udråbes sig til eksperter der forudså det uundgåelige. I virkeligheden var de nok bare heldige spåmænd.

HVIS noget var så oplagt, at NU går det galt, så var det for længst ude mellem alle eksperter og så VAR aktiemarkedet faldet, for værdien er først og fremmest udtryk for, hvad i høj grad same eksperter forventer vil ske. Det er det som danner vores aktiekurser i meget høj grad.

Her er fra denne kilde Petter Winther endnu et billede på, at eksperterne ikke rammer meget mere end 50% - slet ikke på 6 mdr. sigt. Den viser endnu gang, at eksperter eller ikke, det ER ikke let at "slå markedet"

Jeg siger ikke, at det ikke betaler sig at sætte sig ind i de enkelte investeringer, eller at man ikke kan have nytte af eksperter, men jeg fastholder, at det at slå markedet på lang sigt, analytiker eller ikke, er både vanskeligt, og ganske så afhængigt af  - heldet eller uheld.

 


Jeg blogger her bare efter min bedste viden, og kan ikke holdes ansvarlig for evt. fejl ellermisfortolkninger i mine tekster.

 

HUSK AT CHECKE INDHOLDSFORTEGNELSEN I MIN BLOG SOM DETTE LINK 

 

SE MEGET GERNE MINE 6 E-BØGER OG PAPERBACKS SOM ER GULD VÆRD FOR MANGE.
DER ER LINK TIL INDHOLDSFORTEGNELSE OG KØB SIDEN HOS SAXO

MANGE AF DEM KAN SPARE DIG PENGE I DET DAGLIGE I FIRMAET:

 

”START-UP" Komplet iværksætter ”bibel” – Lækker inspirerende hardcover bog med alle former for virksomhed, IVS + ApS og masser af inspirerende materiale at kaste sig over, og siden som uundværligt opslagsværk

"Grundbog til dig der vil være selvstændig". E-pub bog med ALT det grundliggende skrevet let fatteligt for dig der vil være selvstændig - for alle virksomhedsformer - stiftelse og hele driften

”Introduktion Til REGNSKAB” – en begynderbog om regnskab og bogføring

”Fradrag” Generelt om regler og praksis i fradrag + alfabetisk ordnede fradrag

"ApS" Alt om anpartsselskaber

”Personlig virksomhed” Om at stifte og drive enkeltmandsvirksomhed, PMV eller I/S

 

Facebook

   




Ingen kommentarer:

Send en kommentar